Det Ærværdige Selskab af…..

London har siden romernes tid haft Lav og Loger af handelsmænd der styrede byen, udenom kongen. Den rigdom der lå hos købmændede gjorde at de fik en magt de stadig besidder den dag i dag. I denne forbindelse skal vi huske at vi snakker ’City of London’ og ikke hele London som vi kender det i dag. City of London er det London der lå indenfor den romerske bymur, den såkaldte ’Square Mile’.

img_2713
Her havde brodererne (jep, broderi ligesom stramaj puder) hjemme indtil en tysk bombe ramte bygnigen i 1940.

Det startede som såkaldte Gilder (Guilds), organiseren omkring en kirke men i løbet af 1100 tallet ændrede de sig til at binde sig til de forskellige fag og fra at være åbne til alle blev de lukkede Lav og Loger (Livery Companies). Silkehandlerne, Guldsmede og Salthandlere var nogle af de første etableret Lav og de kaldte sig selv ’The Worshipful Company of [deres fag]’. Man lånte penge til hinanden indenfor Lavene længe før bankerne opstod, og man hjalp sine Lavsbrødre opad i samfundet og det gjorde at Lavene blev rigere og rigere. City of London blev opdelt i geografiske Wards indenfor hver Ward havde foeskellige Lav deres hjemsted eller ‘Hall’.

Var man medlem (liveryman) af et Lav fik man desuden borgerrettigheder, noget der blev indført først af Richard Løvehjerte der lånte penge af Lavene for at financiere sine korstog til Jerusalem i 1189 og i bytte krævede Lavene at de selv måtte vælge deres borgmester (Lord Mayor) i fremtiden. Da Kong John 25 år senere stod i samme situation og manglede penge blev kravene fra Lavene større og da kongen underskrev ’Magne Carta’ i 1215 var det med et afsnit (a Royal Charter) inluderet  der gav London og Lavene endnu flere rettigheder, og i øvrigt skrællede kongen’s privilegier og rettigheder drastisk tilbage.

Rettighederne der gjorde at London nu var selvstyrende af en Oldermandsret (Aldermans Court) i Guildhall hvor the Lord Mayor og oldermændene sad og lavede love og regler der kun gjaldt i London og som ikke krævede kongens accept.DSC00250

Det var næsten demokrati, hvis man ser bort fra at det kun var medlemmerne af Lavene der bestemte, og kun 1/3 af London’s befolkning var medlem af et Lav. Oldermandsretten bestemte desuden hvem der måtte dyrke hvilke erhverv, var der mange fiskehandlere lukkede man for tilgangen til det Lav og for salget af fisk fra folk der ikke var i et Lav, man bestemte hvem der måtte sælge hvad i byen, i hvilken kvalitet og kvantitet, til hvem og til hvilke priser, der var ikke noget der hed fri konkurrence. Overtrædelse af disse regler kunne medføre at man blev udelukket fra Lavet og mistede sin forretning.

Går man rundt i City of London er det nemt at se hvor de forskellige Lav lå og ligger og hvilke Wards de hører til, man skal bare kigge på skiltene på bygningerne!

Lavene eksisterer stadig, og City of London er stadig delvist selvstyrende under City of London Corporation. Der er i øjeblikket 110 Lav (det nyeste er The Worshipful Company of Art Scholars, oprettet i 2014) og man kan se nogle af Lavsmedlemmerne i deres traditionelle, historiske uniformer (samt diverse velgørende foreninger og militære enheder til fods og til hest, samt bands og orkestre) når de hvert år går i en fantastisk parade (Lord Mayor Show) for at fejre den nyvalgte Lord Mayor i starten af i November. Paraden har fundet sted hvert år siden 1215 og den smukke hestevognen Lord Mayor kører i er 350 år gammel.

lord-mayor
Lord Mayor Show Paraden
dsc07059
Hestevognen som the Lord Mayor kører i den dag han indsættes på posten.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s