London’s Romerske fortid

Romerne byggede London! Uden dem ville vi ikke have den fantastiske by vi kender og elsker i dag.  De ankom til London i år 42,blev i byen i godt 400 år og kan med god ret kaldes for byens grundlæggere. Der var nemlig ikke meget by i London før de ankom, jo vist var der nogen der boede i området, fiskede i floden, havde dyr på engene ved svingene i floden, men der har formodenligt ikke været nogen decideret by før romerne kom over med deres flair for infrastruktur, bygningsteknikker og deres politiske styre og slog sig ned. De byggede den første broover Themsen og de anlagde de første rigtige havne hvor skibe kunne lægge til så varer fra kontinentet kunne blive lodset hurtigere. London, eller Londinium som romerne kaldte byen, voksede og  i år 120 nåede indbyggerantallet sit højeste på 45,000, der gik 1100 år før London igen nåede den størrelse som den havde i Romernes storhedstid i byen.

Romerne introducerede deres egne skikke og traditioner til byen go de lokale og en af dem var de store Gladiatorekampe som vi kender fra film. Som et omrejsende cirkus rejste Gladiatorene rundt i romerriget og optrådte og man har altid regnet med at de også kom til London, men først i 1985 da man var ved at renovere Guildhall, den bygning hvor City of London blev styret fra at man stødte på resterne af et store Amfiteater.

DSC00261
Med lys+teknik vises det hvordan det kunne have set ud for 2000 år siden i Amfiteateret

Man ved nu at det blev bygget allerede omkring år 70 og at der var plads til knap 7000 tilskuer. Da romerne forlod London blev meget af amfiteateret revet end og stenene blev brugt til nye bygninger og resten lå i ruiner de næste mange hundrede år, mens folk brugte stenene til at bygge fx de bindingsværkshuse som vikingerne introducerede da de indtog byen 5-600 år senere.

DSC00259
Et stykke af Amfiteateret’s mur

I dag kan man, når man står i Guildhall Yard, se en sort ring indlagt i fliserne, den er knap 80 m i diameter og den viser hvor manegen lå. Man kan også gå ned i kælderen i Guildhall Gallery og se resterne af væggene som er udstillet side om side med elektroniske figure der viser hvordan gladiatorene ville have kæmpet i manegen, men kan endda se resterne af træafløbet hvor vandet blev drænet ud af manegen efter man havde spulet blodet væk efter kampene.

IMG_5966
Den sorte flise-ring der viser hvor manegen i Amfiteateret var

De byggede også bymuren, hvorfor ved man ike helt rigtigt men den blev bygget mellem år 200 og 300 og var indtil 1800tallet den fysiske grænse for the City of London der også begrænsede hvor stor byen kunne vokse sig. Der var 6 porte ind til byen og selv om de ikker eksistere i dag findes navnene stadigt i bybilledet; Ludgate, Aldersgate, Bishopsgate, Newgate, Crippleegate og Aldgate.

 

Man kan se rester af muren flere steder, blandt andet udenfor Tower Hill station og ved Museum of London hvor et af de fort der lå i muren er bevaret i deres parkeringskælder. Man kan desuden gå der hvor muren lå på vejen der ret så passende hedder ’London Wall’ og se alle resterne af muren. Der er skilte det meste af vejen, selv om nogle af dem nu er forsvundet kan man med et kort og de resterende skilte finde de stykker mur og fort der stadig eksisterer:

DSC00485
Den fineste del af mures findes udenfor et hotel lige bag Tower Hill station

 

Hvorfor man behøvede en mur vides ikke med sikkerhed, der lå som sagt ingen by der hvor Romerne anlagde Londinium, der er heller ikke noget der tyder på at de lokale der boede omkring byen var vrede over romernes ankomst, faktisk viser udgravninger og skrfter fra tiden at de oprindelige englændere boede side om side med Romerne og ofte kom i byen for at handle eller blive underholdt i Amfiteateret.

Så måske forklaringen ligger i handel, at man ville bestemme hvem der kom ind i byen og handlede og hvem der tog ud af byen, der belv den tvtvl betalt told af varer der kom både ind og ud af portene i muern, så måske muren simpelthen blev bygget for at holde styr på hvem der købte og solgte hvad til hvem?

Cirka midt i the Square Mile har man fundet rester af Forum, en stor bygning hvor Romernes administration lå og hvor Londinium blev styret fra. Man vidste heller ikke det lå der indtil man i 1881 begyndte udgravningerne til Leadenhall Market og fandt rester af bygningerne under arbejdet. Man kan ikke se Forum in situ mere, Museum of London og British Museum har begge fine udstillinger med ting man fandt under udgravningerne her og i andre dele af byen. Men når man går igennem Leadenhall kan man ikke lade være med at tænke på at det var her, for knap 2000 år siden at byen som i dag er et af verdens magtcentre blev grundlagt.

DSC00230
Det var under konstruktionen af Leadenhall Market at man fandt resterne af Forum.

Romerne forlod Londinuim omkring år 410 da romerrigen begyndte at kollapse og de romerske troper i England måtte trækkes hjem for at forsvare den kontineltale Romerrige imod germanniske stammer i nordeuropa, stammer der 66 år senere under Odoacer (der senere blev den første konge i Italien) i 476 væltede den sidste romerske kejser Romulus og satte en stopper for et rige der havde hersker i Europa i 1000 år.

London blev mere eller mindre forladt midt i 400-tallet, de lokale Anglo-Saxere der hovedsageligt havde boet udenfor bymuren i Romertiden, langs det vi i dag kender som Strand, flyttede ikke ind i byen før 100-200 år senere, og da stadig kun med en population på omkring 10-12,000, en fjerdedel af den Romerske Londiniums befolkning. Først i 604 da store delel af Sydengland blev kristen ved man med sikkerhed at der boede folk indenfor bymuren igen da den første St Pauls Cathedral blev grundlagt midt i the Square Mile, samme sted som et Romerske tempel efter sigende skulle have ligget.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s