Tower of London

I næsten 1000 år har Tower of London ligget i det sydøstlige hjørne af City of London og skabt respekt, frygt og beundring. Borgen består faktisk af hele 22 tårne som er bygget over de 1000 år den har eksisteret og borgen har haft mange forskellige roller i løbet af det årtusinde, den har været offentlig arkiv (public record office), observatorie, hjemsted for kronjuvelerne, møntneri, zoologisk have og selvfølgelig det borgen er mest berømt for: fængsel, tortur og henrettelser – selv om langt de fleste henrettelser fandt sted på Tower Hill knap 200 m nord for borgen. Kun 6 personer er blevet halshugget indenfor murene, heriblandt 3 dronninger, Anne Boleyn, Cathrine Howard og Jane Grey. Elizabeth I sad fængslet her inden hun blev dronning, det samme gjorde 2 af de kun 12 canonised saints i den engelske kirke, opdagelsesrejsende Walter Raleight, Guy Fawkes og mange, mange flere.

Tower 30
The White Tower – bygget 1078-1097

Den ældste del af borgen, The White Tower, blev bygget af de William the Conquerer efter han vandt the Battle of Hastings og blev konge af England. Hans nye undersåtter var ikke udelt begejstret over at have fået en fransk konge, men efter mange år med dansk konge og vikingetogter tog det ikke lang tid før de overgav sig. William følte sig alligevel ikke helt sikkert på sin trone så han byggede borge rundt om i England for at vise han var en magtfuld og rig konge. Det var de første borge i England der var bygget i sten i en tid hvor langtde fleste bygningskonstrutioner var i træ eller mudder og ler, og de skabte den respekt William længtes efter, man mente nemlig dengang at hvis en konge kunne bygge så fine borge måtte han have styrke og mod. Tower startede som en mindre fæstning i slutningen af 1060’erne, the White Tower som vi kender det i dag stod først færdigt i 1097. Det er bygget med en trætrappe til hovedindgangen på første sal, en trappe man kunne fjerne eller brænde skulle borgen blive angrebet. I dag kan man i the White Tower se en imponerende samling af rustninge og våben, der er også et chapel (kirke) og der er nogle rigtig fine og interessante udstillinger om livet på borgen.

tower 33
Del af samlingen af rustninge i the White Tower

Borgen blev udbygget de næste par hundrede år, Richard Løvehjerte der var konge 1189-99 byggede flere bygninger indenfor muren og hans bror Kong John udbyggede yderligere. Selv om borgen aldrig var ment som kongelig bolig, den var ikke luksiøs eller havde samme grandiøs oms datidens Westminster Palace, boede Kong John der i lange perioder og han var den første der holdt vilde dyr der, noget der senere skulle udvikle sig til den første rigtige zoologiske have. Det var gaver fra andre kongelige, som en isbjørn fra den norske Konge og løver fra Nordafrika. Man havde ingen ide om hvordan man skulle passe dyrene eller havd de spiste, så isbjørnen fik en kæde lang nok til at den kunne fiske i floden mend strudsen blev fodret med søm, for dem spiste den nemlig, der er endda en historie om en elefant der fik 10 gallon (ca 50 liter) øl om dagen fordi det kunne den så godt lide, den levede ikke længe, men den døde efter sigende lykkelig. Dog vidste man at løver spiste kød og man i middelalderen begyndte at give rabat på indgangen til Tower hvis de besøgende medbragte en hund til løvefoder!

tower 21 zoo
Der boede, indtil 1830’erne, vilde dyr på Tower, alt fra isbjørne og elefanetr til strudser og løver.

Kong John’s efterfølger, hans søn Henry III boede også på borgen og under et oprør måtte han barrikere sig på borgen og opdagede borgens svagheder. Han udbyggede og anlagde yderligere ringmure på alle tre landsider, forstærkede dem med 9 tårne og gravede voldgraven udenfor ringmuren og i 1350 så borgen stort set ud som den vi kan se i dag. Allerede  middelalderen begyndte man at lade offentligheden besøge Tower, man kunne betale entre og komme ind og se borgen og den blev vist frem til udenlandske delegationer og kongelige besøgende. I 1800-tallet tog turistbesøgene rigtig fart og man beklædte blandt andet ringmuerene med hvide sten for at de skulle ligne ‘rigtige’ borge. Det var i øvrigt omkring samme tid at Lord Wellington beordrede voldgraven tømt.

Da man havde anlagt voldgraven havde man hyret en berømt kanalgraver fra Holland til opgaven, Holland var jo selv på den tid fyldt med kanaler så man fandt den bedste til jobbet, troede man. Han gravede voldgraven 5-6 meter dybere end Themsen var, for den skulle jo stå med vand selv ved lavvandet. Men dengang hældte befolkningen i London deres affald direkte i floderne og altså dermed endte i voldgraven, alt fra køkkenaffald til toilet spande blev tømt i den og med årene var voldgraven blevet til et stort toilet og lugtede ligesådan! Kanalgraveren havde dog beregnede at Themsen’s tidevand ville skylle alt affaldet ud i floden som ville sende det til havs og med held ned over den engelske kanal til Frankrig. Men det lykkedes ikke, voldgraven var for dyb og over de næsre få århundrede blev den fyldt med affald, mest menneskeligt affald der lå og forrådnede som en kæmpe åben kloak, ja man siger endda at Tower aldrig har haft så godt forsvar som da voldgraven var fyldt med lort (i bogstavligste forstand!) den kunne lugtes 20 mil væk når vinden var i den rigtige retning.

tower 29
I tusmørket blive man næsten transporteret tilbage til middelalderen, minus lugten!

Tower blev brugt til fængsel allerede fra 1100 tallet, tusindevis har siddet fængslet i der forskellige tårne. Det var ikke altid dårligt at være fængslet, hvis man var rig og ens forbrydelse ikke var alvorlig, kunne man få sine tjenere, kone, børn og ejendele med i fængsel, men for langt de fleste var det under kummerlige forhold. ingen steder på Tower er decideret bygget som fængsel, og man har fundet spor af fanger i stort set alle rum enten i form af ingraveringer i væggene eller nævnt i dokumenter. Det var også her tortur fandt sted, man brugte alle tænkelige, og en del utænkelige metoder, nogle af dem kan stadig ses i dag så som ‘the rack’ en slags bænk man blev spændt fast til og så strukket indtil alle led og sener strækte sig og sprang. Guy Fawkes (der i 1605 blev tage på fersk gerning i et forsøg på at sprænge parliamentet og Kong James I i luften) blev strukket på denne måde, for at få ham til at navngive sine medskyldige, man siger han kun holdt i 12 minutter. Man har siden hen spekuleret i hvor troværdige tilståelserne var når de fremkommer under så voldsomme smerter, især når man i dag ved at mange af de oprindelige anklager var opdigtede – dog ikke i sagen mod Guy Fawkes da han blev taget på fersk gerning, siddende på ladet af en vogn fyldt med krudttønder i kælderen under Westminster Palace, men både før og siden har der været sager hvor den anklagede helt sikkert har digtet medskyldige eller plot bare or at slippe for torturen.

tower 22
Traitors gate, hvor fangerne blev sejlet igennem når de blev sat i fængsel på Tower

I 1500-tallet byggede Henry VIII bindingsværkshuse til beboelse indenfor murene, disse huse var blandt andre til hans anden kone Anne Boleyn som boede på borgen i ugerne op til deres bryllup i 1533 og som desværre vendte tilbage til Tower blot tre år senere i 1536 under ganske anderledes forhold, da hun blev arresteret, fængslet i Tower og senere halshugget indenfor murene.

tower 19
Denne skulptur af Brian Catling markere hvor man tror halshugningerne indenfor murene på Tower fandt sted, 10 personer mistede livert her, inlusiv tre dronninger i 1500-tallet.

Efter borgerkrigen i midten af 1600-tallet beordrede Olive Cromwell af alle kronjuvelerne blev omsmeltet og ædelstene solgt for at give penge til Commonwealth, i den korte periode hvor England var en republik, så de kronjuveler vi ser i dag, med undtagelse af tre ceremonielle sværd og en ceremoniel ske fra 1100-tallet, er alle fra efter 1661 hvor blandt andet en ny krone blev lavet til kroningen af Charles II. Kronjuvelerne der er lavet af blandt andet 11 tons guld, 23,300 ædelsten og den første Afrika’s Stjerne, en 530 karat diamant, er den største samling af juveler åben til offentligheden i verden. Alt man ser derind er ægte og derfor må man heller ikke tage billeder ej heller stå stille foran nogle af de mest berømte og mest kostbare juveler, som man derfor kører forbi på en rullende fortorv!

Tower of London bevogtes i dag som for 500 år siden af Beefeaters, eller Yeomen Warders som de også hedder. Det er den siddende regent’s personlige bodyguards etsbleret af henry VIII i 1485 og næste gang I ser Dronning Elizabeth til en offentlig begivenhed eller i en karet, læg så mærke til at der næsten altid er Yeomen Warders med hende, i dag dog emst af ceremonielle grunde da hendes bodyguards er af en lidt anden kaliber i dag end de var i Henry VIII’s tid. Der er 37 Warders inklusiv the Cheif Yeoman, the Gaoler Yeoman og the Ravemaster og de bor alle på Tower med deres familier. Hver aften, præcis klokken 21.52 bliver de alle låst inde ved ‘Ceremony of the Keys’, en traditionel ceremoni der har fundet sted HVER AFTEN i over 700 år, kun en enkel gang har den været forsinket, nemlig da en bombe landde i Tower under Blitzen i Anden Verdenskrig og nogle soldater blev såret, men ellers har den fundet sted samme tid hver aften. Man kan overvære begivenheden ved at bestille billetter i forvejen, det er gratis men man opfordre til en £5 donation for at deltage og selv om det kun varer små 20 min er der noget helt specielt at overvære, læs mere her.

tower 23 yeoman
Den traditionelle Beefeater uniform er blå med dronningens monogram på brystet, mens der bæres en rød uniform til specielle begivenheder og gallaer, den røde koster omkring £11.000.
tower 20
Der bor 9 ravne på Tower, en legende siger at forlader ravnene Tower vil kongeriget styrte i grus og borgen med det, så de ravne der bor her har klipper vinger. raven her med den lyserøde ring hedder Merlina, læs mere her

Se mere om Tower of London, åbningstider og entrepriser her.

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s