Kensington Gardens

Denne park var engang den private have til Kensington Palace, den ligger umiddelbart vest for Hyde Park og mange ved faktisk slet ikke der er tale om to forskellige parker, den var da også en del af Hyde Park før den blev taget fra til privat kongelig have  omkring 1689 da Kong William III og Dronning Mary II gjorde Kensington Palace til deres London hjem og gerne ville have egen have.

Kensington Palace
‘The Sunken Garden’ som ligger lige ved siden af Kensington Palace

Mary fik plantet blomster og hække i den hollandske stil, fordi hendes mand William var fra Holland. Parken blev udviddet da Mary’s søster Anne blev dronning i 1702 men den største forandring skete i 1728 da Dronning Caroline tog initiativ til at lave den park vi kender i dag med the Round Pond og the Serpentine som blev kreeret mellem 1728 og 1731 ved at dæmme op for floden Westbourne der løb igennem Hyde Park. Den del af the Serpentine der er i Kensington Garden hedder i dag ’The Long Water’ og er, modsat den anden ende i Hyde Park, fri for både og vandcykler og om foråret fyldt med ællinger.

DSC02124
The Round Pond der i dag er et skønt sted at sidde i solen på en varm dag

Gennem det meste af det 18. århundrede var parken lukket for offentligheden, bortset fra om lørdagen hvor der var adgang for folk der var ‘respektabelt påklædt’ så de kunne spadsere i haven og fremvise deres nyeste kjoler og høje hatte. Det var Dronning Victoria der i 1841 åbnede haven for offentlighden, hun var selv født på Kensington Palace men var flyttet derfra i 1837 da hun blev dronning og brød sig ikke om stedet.

DSC00278
Kensington Palace

Victoria og Albert er dog begge stadig i høj grad åndeligt tilstede i parken, ikke mindst på grund af Kensington Palace men også fordi der hvor floden Westbourne oprindeligt upsprang kan vi i dag se ’The Italian Gardens’ som Prins Albert fik lavet til Victoria efter en ligende have de havde på deres ’landsted’ Osborne House hvor den kongelige familie var hver sommer.

italian garden
The Italian Gardens
DSC01604.
The Long Water, set fra ‘The Italian Gardens’

I det syd østlige del af Kensington Gardens kan man også se Albert Memorial, en rørende hyldest fra Victoria til manden hun elskede så meget men mistede så tidligt.

HDSC06525
Albert Memorial

Albert Memorial er en kæmpe statue, i midten sidder Albert med blikket rettet mod Royal Albert Hall, han sidder med kataloget for the Great Exhibition som fandt sted i London i 1851 i hånden.

DSC06527
Albert, siddende midt i det smukke monument med stjernehimlen over sig.

Hver hjørne af statuen repræsentere Imperiet, Europa, Afrika, Asien og Amerika, længere oppe er der figure der repræsentere manufaktur, landbrug, ingeniørarbejde og handel, de områder der havde haft stort fremskridt  og støtte fra Albert og rundt om foden af statuen ses 187 figure der er berømte malere, poeter, skulptøre, musikere og arkitekter.

HDSC06528
Statuen på det ene hjørne der symbolisere Asien
HDSC06531
Statuen der symbolisere Afrika

Parken er også kendt som stedet hvor J. M. Barrie mødte familien Llewelyn Davies og deres fem sønner, Georg, John (’Jack’), Peter, Michael og Nichoas, som vi i dag bedst kender som inspiration til bøgerne om Peter Pan & the Lost Boys.

Barrie betalte for at en brone statue af Peter Pan blev blev lavet af George Frampton og forestiller en slags træstamme med Peter Pan på toppen og små figure af egern, kaniner, mus og feer rundt om på stammen. Den dukkede pludselig op i parken natten den 30. april 1912, nærmest som om feerne havde efterladt den der, Barrie indrykkede en lille annonce i the Times den 1. maj som blandt andet lød: ’Der er en overraskelse til de børn som besøger Kensington Gardens for at fodre ænderne denne morgen’. trods protester over at han ikke havde søgt om tilladelse til at opstille statuen fik den lov at blive stående og kan beundres i dag, den er ret skøn og hver gang jeg besøger den finder jeg en ny lille yndlingsfigur gemt på stammen. Barrie gav i øvrigt, kort før sin død, alle rettighederne til Peter Pan historien til det store børnehospital i London, Great Ormond Street, som stadig i dag tjener på den gave fra alle de film, teaterstykker og bøger der siden er blevet lavet om drengen der nægtede at blive voksen.

DSC01625
Peter Pan Statuen

I det nord vestlige hjørne finder man ’Princess Diana Playground’ som er en fantastisk legeplads åbnet i år 2000 i Diana’s minde. Hvert år oplever over en million besøgende den Peter Pan inspireret legepladsen og dens jungle stier, vipper, gynger, piratskibet, stranden der alt sammen opfordre og udfordre børn til at bruge fantasien mens de leger. Der er et område med fokus på fysisk, kreativ og læring gennem leg hvor børn som er mentalt eller motorisk udfordret kan lege og der er et cafe område for voksne, dog skal det siges at man af sikkerhedemæssige grunde som voksen ikke må besøge legepladsen uden børn, og at alle børn skal være under 12 år og i følge med en voksen.

w_1200
Sørøverskibet på legepladsen – foto: Royal Parks

Nord/vest for ‘the Long water’ er der et område med forholdsvist uberørt natur, græsset får lov til at vokse vildt og her kan man finde mere ro end i nogen anden park i London, her er også rigt dyreliv fra en væld af insekter til parakitter og endda kaniner.

DSC00045
Kaninerne i Kensington Gardens

Det er også her man finder noget af det nyeste kunst i parken, Henry Moore’s ‘arch’ som står direkte overfor Kensington Palace på nord/vest siden af vandet. Den er bygget i italiensk sten og vejer 37 tons og har stået der siden 1980, dog var man i 1996 nødt til at skille den ad og genopbygge den med et nyt skellet af stål til at holde sammen på den da den var blevet ustabil, påvirket af vind og vejr.

arch
The Arch af Henry Moore

Parken er skøn at besøge på alle tider af året, men især det tidlige efterår når temperaturen stadig er varm men træerne har skiftet farve.

DSC00059
Efterår i Kensington Gardens

Læs mere her og kig forbi parken næste gang du er i London.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s