Covent Garden

Denne dejlige bydel er fyld til bristepunktet med små butikker, cafeer og restauranter, her findes den største samling teatre i London og både den Nationale Opera og den Kongelige Opera har hjemme her. Centrum i bydelen er de gamle markedshaller eller Covent Garden Piazza som de også kaldes og her flokkes turister og lokale hele året for det er, uden tvivl, et af de hyggeligste kvartere i London.

IMG_1118
Overalt ser man ‘nods’ (hentydninger) til Covent Garden’s fortid som det største frugt, grønt og blomster markede i London, som disse klassiske markedsvogne.

Området fra nutidens Covent Garden og ned til floden var oprindeligt en saxiske landsby kendt som Lundenwic, indtil vikingerne ankom omkring år 900 og det meste af byen flyttede østpå inde bag den nye bymur for bedre beskyttelse mod angreb far de frygtelige skandinaver. Man har fundet spor af denne meget tidlige periode i London’s historie under det der i dag er Jubilee Market, midt i Covent Garden. Over de næste 300 år blev området hegnet ind og dyrket af Benediktinerordenmunkene fra Westminster Abbey som brugte området som have. Det blev kendt som Convent Garden, altså klosterhave og her vi finder oprindelsen til nutidens navn, der er en omskrivelse af dette. Efter reformationen i 1536, hvor Henry VIII lukkede alle de katolske klostere og kirker og konfiskerede deres ejendomme faldt området under kronen, men kongen beholdt det ikke længe og i 1552 gav Henry VIII området til the Earl of Bedford, knap 80 år senere ansatte den fjerde Earl Francis Russell, arkitekten Inigo Jones til at designe pladsen i italiensk stil, som en Piazza, det var også Jones der designede kirken St Pauls Covent Garden, den stod, sammen med pladsen, færdig i 1631.

IMG_1131
Kirken St Pauls Covent Garden fra 1631 hvor der dagligt er gøgl og underholding udenfor

I 1654 var et lille frugt og grønt markede opstået på sydsiden af den før så fine plads og i takt med at området gik i lettere forfald voksede markedet sig større. Der åbnede pubber, teatre, kaffebarer og endda bordeller i området og i 1700-tallet var området kendt som ‘red ligth distrikt’ ligesom Soho der ligger på den anden side af Charing Cross Road. Det var parliamentet der ved lokale lovændringer i starten af 1800-tallet fik området ryddet op og i 1830 designede Charles Fowler den neo-klassiske torvehal for at give markedet, der nu var ret stort, ordentlige rammer. Hallen blev udviddet med Floral Hall, Charter Market og i 1904 blev the Jubilee Market bygget syd for pladsen.

Hvis man har set My Fair Lady, eller originalen the Pygmalion har man et fint billede af hvordan markedet var i starten af 1900-tallet, travlt med sælgere der råber deres bedste tilbud ud over pladsen og handlende der maser sig frem og tilbage melem boderne og vognene for at finde de bedste tilbud og mest friske blomster.

london-covent-garden-1900_l130025_large
Covent Garden cirka år 1900 – foto: Francis Frith Collection
Covent_Garden_Tube01
De travle gader omkring maredet på Covent Garden i starten af 1900-tallet 

I slutningen af 1960 var trafikken så trang omkring markedet, der nu var det primære frugt og grønt markede i byen og i 1974 flyttede man hele markedet til New Covent Garden i Vauxhall hvor der stadig er et kæmpe blomstermarkede og tæt på en markedet for frugt og grønt hvor mange af retauranterne køber deres friske varer rå eller tilberedt den dag i dag.

Covent-Garden-Flower-Market-interior-small-2
Det kæmpe store New Covent Garden blomstermarkedet i Vauxhall i dag

Torvehallerne i Covent Garden blev ombygget til at huse almindelige butikker, cafeer og  håndarbejdsmarkedet Apple Markede og er i dag et af de mest populært turistmål i byen og hele området er superhyggeligt, pakket med cafeer, teatre og små gader med skønne butikker og man kan nemt slippe sine ældre børn løs på egen hånd her da området er forholdsvist lille og nemt for dem at finde rundt i mens forældrene nyder en kop kaffe på en af cafeerne.

IMG_1124
Butiksarkaden mellem de to torvehaller
IMG_9437[1]
Julehygge i en af de store torvehaller

Ballet og Opera

I det ene hjørne af Covent Garden piazzaet ligger the Royal Opera House, først bygget i 1732 og hjem for den Kongelige Ballet og den Kongelige Opera. Den første ballet der blev opført her var, ganske passende, the Pygmalion som foregår i Covent Garden. Huset er blevet renoveret og genopbygget mange gange siden og det operahus vi ser i dag er resultatet af en kæmpe renovering mellem 1997 og 1999 der udviddede huset betydeligt så det med sine 2256 sæder i dag er det tredje største auditorium i landet. Det er en fantastisk smuk bygning der i løbet af 2018 får sin sidste ombygning færdiggjort, nemlig en ny flot glas indgang på østsiden (mod Bow Street).

IMG_1192[1]
Det smukke viktorianske glasparti over den centrale bar i ROH, det er herunder der senere i år åbnes et nyt indgangsparti i glas.
Hvis man gerne vil se en ballet eller opera her, og det kan jeg kun anbefale, er det en god ide at booke i rigtig god tid, gerne 6 mdr i forvejen, ligeså snart biletterne er sat til salg. Til de mest kendte stykker fx. balletterne Swan Lake og the Nutcracker eller operaerne Carmen og Figaros Bryllup er de gode pladser udsolgt ret hurtigt.

44740866ffb47451a287679f3b9805f3c520b5d437609c4f74c4a41641792ff45e6d5daf
Curtain Call på Swan lake i ROH, en fantastisk oplevelse!

Billetter fåes fra omkring £10 men så skal man have kikkert med, jeg vil i stedet foreslå man sparer op og køber et stall seat, som godt nok nemt kan koste £80-100 men det er det værd hvis det er den eneste gang man ser en forestilling her! Der er også en lang række moderne forestillinger som er billligere og ballet er altid billigere end opera, se udvalget her. Man kan også se huset på en guided tour, både bag scenen så man kan se omkædningsrummene, kostumedesignerne og selvfølgeig auditoriumet.

Et stenkast fra Covent Garden Piazza ligger den Nationale Opera og den Nationale Ballet der hører hjemme i London Coliseum, en anden stor og smuk koncertsal i St. Martins Lane. Her kan man opleve de samme klassiske operaer og balletter som i Royal Opera House men her kan man ofte finde at de gode sæder der en del billigere end i Royal Opera House.

999714432ef189e30e3b4d28d54673c155acde0d3728d18ffeb95ae9a23ddd0682124a94
Coliseum

Den Nationale Opera blev etableret af Lillian Bayliss i 1931 på Sadlers Wells Theatre i Østlondon og en af hendes visioner var at lave opera og senere ballet til  fornuftige priser så det var tilgængeligt for den almindelige englænder og det princip holder de ved den dag i dag. London Coliseum har det største auditorium i London med 2359 sæder og var et af de første teatre i London der havde elektris lys på scenen. Det åbnede i 1904 men har været både teater og biograf i sine over 100 års eksistens. Under Anden Verdenskrig var det kantine og mødelokale for de vagter der patrolerede gaderne under Blitzen og Winston Churchill holdt tale på scenen. I 1968 blev Coliseum det permanent hjem for Sadlers Wells Opera som i 1974 blev til den Nationale Opera og samtidig fik den Nationale Ballet også sit hjem i bygningen. I 2000 undergik Coliseum en kæmpe renovation hvor mange af de oprindelige Edwardiske udsmykninger og dekorationer fra 1904 blev genetableret og i 2015 fik man godkendt endnu en stor renovation der dog ikke er startet endnu, man vil åbne forsiden af huset for at gøre det mere indbydende for forbipasserende at kigge indenfor og igen prøve at få flere af de orginale træk frem. Se udvalget af forestillinger i London Coliseum her.

15539031e090cf422dc06ee93f4b3d9fdb74b766e41ccd00fd27c4546c3529d93010d543
Den smukke Edwardiske udsmykning i Coliseum

Endelig kan man, hvis man bare gerne vil høre klassisk musik men ikke lige har en plovmand til billetten gå over i South Hall torvehallen i Piazzaet og høre fantastisk dygtige musikere og ofte operasangere øve sig som gademusikanter, her har musikere og sangere både fra den kongelige opera og den nationale opera samt  medlemmer af diverse symfoniorkestre optrådt, og det er ganske gratis med mindre man smider en 50p i hatten foran dem.

buskers-at-covent-garden
Klassiske musikanter i South Hall

Shopping og kaffe

Covent Garden er også et yndet område at handle ind, her er et væld af butikker og små hyggelige gader, gårde og gyder som alle skal udforskes.

Neal Street og de små gader omkring Seven Dials er spækket med butikker ofte selvstændige forhandlere, derfor kan man også tit finde unikke ting i Covent Garden, her er et lille udvalg af butikkerne i Neal Street:

 

I Neal Street finder man også en lidt speciel butik, the Nobel Collection, som er en helt fantastisk butik for fans af magiske fantasi film, her finder man noget af det fineste merchandise fra JK Rowling universet, både Harry Potter og Fantastical Beasts, her er også en stor samling af ting fra Hobitten og Ringenes Herre og en mindre andel fra de nye tegneserie superhero film fra DC og Marvel. Men butikken er mest henvendt til Harry Potter fans, den øverste etage er indrettet helt fantastisk såman går fra gaden ind i noget der mest af alt minder om Diagon Alley, der er flyvende koste udstillet, man kan købe Hedwig, Buckbeak eller Fawkes om bamser og selvfølgelig har de alle tryllestavene samt en samling af genstande man vil genkende hvis man har læst bøgerne eller set filmene, som Tom Riddles dagbog gennemboret af basilisken’s klo, kopier af horcruxes og halstørklæder i alle 4 huses farver. Et must hvis man er bare lidt bidt af magi:

Fra Shorts Garden kan du kigge indenfor i Neal’s Yard, en hyggelig lille gård med pangfarver på væggene og hyggelige cafeer med borde udenfor, på vejen kommer du forbi Neal’s Yard Diary, en ostebutik hvor man, ud over oste også kan finde frugt og chutneys til picnic kurven.

IMG_1168
Neal’s Yard

I Monmouth Street findes den oprindelige kaffebar Monmouth Coffee hvor du både kan købe en kop kaffe til at drikke på vejen og en pose kaffebønner til at tage med hjem i tasken.

Long Acre ligger en af TK Maxx outletterne som sælger designertøj, sko og tasker fra hele verden. Ved første øjekast ligner det en rodebutik, men har man tid til at kigge grundigt kan man nemt gøre et kup. De har jævnligt danske designervarer på hylderne og deres priser er generelt 60% lavere end i designernes egne butiker eller stormagasiner, de har i øvrigt en større afdeling på Charing Cross Road, overfor Foyles, som også har en stor køkkenafdeling med billige kageforme, kopper og gryder hvis man mangler det, de har altid mærker som Tefal, Bodum eller Brabantia på lager.

Lige ved siden af ligger Stanfords som måske er en af verdens bedste rejsebogsbutiker, de sælger rejseguider til hele verden, skøn- og faglitteratur om rejsemål og har den skøneste samling af nips man ikke kan undvære som rejsende samt et stort udvalg af notesbøger og kalendre til rejsedagbøger.

IMG_1186
Stanfords – bogbutikken for de rejselystne

På den anden side finder man Lululemon som er en relativ ny butik der sælger alt det man har brug for hvis man er sporteudøver eller yogadyrker, de har desuden en løbeklub hvor man kan løbe med gratis hver onsdag morgen.

I Floral Street ligger flere små butikker, blandt andre Kent & Curwen som David Beckham fornyligt startede et partnership med, de laver klassisk britisk herretøj og hvor Beckham, ifølge hans instagram, ofte er at finde når han er i London.

IMG_1189.JPG
Kent & Curwen

I Floral Street fnder du også Tintin butikken hvor alt med den kendte belgiske journalist kan købes, det er en sjov butik for både børn og voksne.

21751350_1854803881227875_9213826580496045835_n

Lige overfor TK Maxx og Lululemon kan man gå ned af Slingsby Place til en hyggelig gård igen med butikker og cafeer, her ligger en af Jamie Oliver’s Italian restauranter, her findes også en Blowdry bar hvor man kan få håret sat og en afdeling af the White Company samt skobutikken Pretty Ballerinas.

IMG_9417[1]
Julepyntet Slingsby Place
 På hjørnet af Slingsby Place og Mercer Street ligger Relax, en wellness klinik hvor man, uden forudbestilling, kan købe sig til 30 min stolmassage hvis man har fået lidt ondt i ryggen af at bære alle indkøbene rundt i byen.

IMG_1181
Relax, hvor man kan få ryggen løsnet op efter en dag med mange indkøb!

I Rose Street ligger den lille svenske bager Bageriet hvor man kan sætte sig ind og få en kop kaffe og en kanelbullar eller et stykke prinsesstårta når man er færdig med at handle og så ligger der tusinde andre butikker, cafeer og restauranter i alle de andre gader jeg ikke har nået at nævne!

IMG_1187.JPG
Den lille svenske bager med det bedste svenske kager i byen!

Markederne

Covent Garden er stadig markede i dag og man kan finde alt til salg i en af markedshallerne. I South Hall finder du Apple Market som er et lille marked hvor selvstændige designere kan udstille og sælge deres håndværk og det er en fin blanding af brugskunst og souveniers.

IMG_1127
Apple Market

I Jubilee Market skifter markedet hver dag, mandag er det antikt markede der starter klokken 5 om morgenen, her kan man nemt gøre et guldfund helt i bogstavligste forstand, her er alt fra smykker, keramik og procelæn. Tirsdag til torsdag er det generelt markede og det betyder en blanding af souveniers og ting man finder på mange af de andre markeder både i London og rundt om i andre europæiske storbyer. I wekeenden er der  med kunsthåndværksmarkede hvor man kan finde smykker tøj og andre fine ting som sterinlys, fossiler, kalligrafi og malerier og det kan være et beøsg værd hvis man er på udkig efter noget unikt eller spændende.

jubilee_market_hall
Jubilee Market

I Earlham Street er der også hverdag et par boder at finde, blandt andet en hattebod hvor man kan få hatte og handsker i alle afskygninger, så går du med en drøm om en fedora eller en sixpence er der her den kan findes til billige penge.

25442899_1802948733080057_37746890275286808_n
Hatte og handske handleren i Earlham Street

Busking

Det handler ikke om hækplanter men om gademusikanter og gøglere eller ‘buskers’ som de hedder i London. Selv om de i dag findes ved alle de store turistattraktioner var det ved Covent Garden at de oprindeligt stod, de var her dukketeateret ‘Punch & Judy’ blev vist for publikum helt tilbage i 1662 og siden har området tiltrukket gadekunstnere i alle afskygninger, i dag kan man se tryllekunstnere, mimere, sangere og komikere optræde rundt om Piazzaet, nogen er bedre end andre men fælles for dem er at det er gratis underholdningen, dog er det god skik at smide en mønt i deres hat, guitarkasse eller skål bagefter.

covent-garden-street-performers

Covent Garden skal helt sikkert på din liste hvis du planlægger at besøge London!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s